Εκοιμήθη ο Γέρων Εφραίμ, Δικαίος της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα Αγίου Όρους (ΒΙΝΤΕΟ)


*Εκοιμήθη πριν από λίγο (βράδυ Τετάρτης) ο Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα Αγίου Όρους. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή 31 Μαρτίου, το απόγευμα στην Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, Αγίου Όρους. Καλό Παράδεισο, Καλή Ανάσταση Γέροντα! Την ευχή σου!

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Εκοιμήθη ο Γέρων Εφραίμ, ο Δικαίος της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές του Αγίου Όρους, σήμερα τα ξημερώματα, Πέμπτη, 30 Μαρτίου.

Ο Γέροντας αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, καθώς το τελευταίο διάστημα υπέφερε από πολλαπλά καρκινώματα σε όλο του τον οργανισμό και βίωνε ανείπωτους πόνους.

Ως πρώην ηγούμενος της Μονής Φιλοθέου και αργότερα Δικαίος της Βατοπαιδινής Σκήτης Αγίου Ανδρέα, στο Σεράι του Αγίου Όρους, ο Γέροντας ανέπαυσε χιλιάδες ψυχές, με πανθομολογούμενη την αγιότητα του οσιακού του βίου.

Υπήρξε μαθητής και πνευματικό παιδί του μακαριστού Αγίου Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας.

Ο γράφων είχε την ευλογία να τον γνωρίσει στα νεανικά του χρόνια, τότε που, ως παιδιά του Λυκείου, διδαχθήκαμε κοντά του το ήθος, το ορθόπρακτο φρόνημα και την αγιοπατερική εμπειρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Ας έχουμε την ευχή του.

ΠΗΓΗ

 





Σπουδή για τον Ουρανό….

Με λύπη στην καρδιά πληροφορηθήκαμε την κοίμηση του μακαριστού γέροντος της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές του Αγίου Όρους, κ. Εφραίμ.

Θυμάμαι, όταν ανέβαιανα στο Άγιο Όρος και επισκεπτόμουν τη σκήτη:

α. Την ηρεμία και τη γλυκύτητα με την οποία προσέγγιζε τον κάθε προσκυνητή. Φαινόταν, ότι είχε πλούτο καρδιάς μέσα στην ένδεια των υλικών αγαθών.

β. Τις απογευματικές συνάξεις, που πραγματοποιούσε για τους προσκυνητές. Με γαλήνια έκφραση απαντούσε και στο πιο δύσκολο και πιο παράξενο ερώτημα, που θα του έθετε ο κάθε ακροατής του. Εκεί διέκρινε κανείς το βάθος και την ευρύτητα των γνώσεων του γέροντος.

γ. Το πνεύμα φιλοξενίας του. Ανέλαβε το μοναστήρι με την ολιγάριθμη αδελφότητά του σχεδόν ερείπιο, σε πολύ άσχημη κατάσταση. Από το πρωΐ ως αργά οι μοναχοί εργάζονταν για να έχουν τα απαραίτητα. Κι όταν οι προσκυνητές ζητούσαν κατάλυμμα δεν υπήρχε περίπτωση να του αρνηθούν τη φιλοξενία παρόλη την εξάντλησή τους: «ο γέροντας έχει δώσει εντολή να τους δεχόμαστε όλους» έλεγαν.

δ. Το πράο και το προσευχητικό φρόνημά του κατά την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
Καθώς τα γεγονότα της υγείας του και η κατάληξή του εξελίχθηκαν τόσο γρήγορα στο νου όλων μας είναι αυτή η σπουδή του, η βιασύνη του να ανέβει εκεί εν χώρα ζώντων, …στον Ουρανό…

Καλό Παράδεισο! Την ευχή του να έχουμε!

ΠΗΓΗ

https://simeiakairwn.wordpress.com 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια